søndag 30. september 2007

Må alt være så tungt å lese?

Det virker som mye av det som er å finne om digitale verktøy er fryktelig tungt å lese. Må det være slik? Er det ikke en mere lettvindt måte å forklare alt dette på? Det hadde vært ekstra hyggelig om det hadde vært en måte som gjør at de som er som meg (må ha alt inn med t-skje) hadde husket det vi leser uten å repetere det en masse ganger. Jeg synes det er mye som er forklart slik at jeg hele tiden må tilbake for å sjekke hva som var hva. Jeg vet jeg er håpløs, men det hadde vært hyggelig om PC læringen hadde vært fremstilt på en måte som ikke er så kjedelig.

Er data usosialt?

Jeg må ærlig inrømme at jeg synes det er litt trist at ikke alle av dagens unge lenger synes det er nødvendig å gå ut for å treffe nye mennesker. På jobb en dag hørte et par unggutter som pratet om de nye damene sine. Den ene skrøt mer enn den andre, og til slutt viste det seg at det eneste de kjente til var det disse jentene hadde fortalt om seg selv på msn. Så hadde de selvfølgelig sett gjennom Web-kameraet hvordan de så ut. Jeg syntes dette var litt morro, og pratet litt om hva de skulle gjøre hvis det viste seg at denne jenta egentlig var ei voksen dame på rundt 50 år, og viste bilde av barnebarnet over web-kameraet. Begge guttene ble litt lang i maska da det gikk opp for dem at de faktisk kan bli lurt.

Hva med barnehagen?

Når skal man la barna få bruke, og få kjennskap til digitale verktøy? Noen mener at man skal starte så tidlig så mulig. Jeg er både enig og uenig. Er det sunt å la barna starte i en tidlig alder med PC bruk? På en annen side er det ikke dumt å la dem få en gradvis opplæring. Fant denne siden http://www.naturfag.no/_alle/artikkel/vis.html?tid=19824 som jeg syntes var spennende. Her ser vi litt av hvor spennende det kan være å la barn få ta digitale verktøy i bruk.

Digitalt verktøy i matte

Mange synes at Matte er det faget hvor det er vanskeligst å ta digitale verktøy i bruk. Var å rotet meg bort i en side som ser ut til å ha endel gode ideer. Det kan hvertfall være med på å danne noen nye ideer om hvordan vi kan bruke digetale verktøy i faget.
http://www.rolfbaltzersen.org/?p=17

torsdag 27. september 2007

Lyd og bilde

Etter vår runde med å lage radioprogram, fikk det meg til å tenke på hvor mange flotte muligheter vi har med disse digetale verktøyene. Men samtidig tenker jeg litt på når man i skolen begynner å slippe elevene til. Det virker som det er fra ungdomsskolen at elevene virkelig får slippe til.
Det får meg til å lure på hvorfor? Er det noen som kanskje mener at det blir mindre problemer når elevene blir eldre? Vel, vel det kan vel være sånn pytt om pø.

En rigid skole og lærerens holdninger hemmer IKT

Fant et utsagn som fanget min oppmerksomhet. Det handlet om skolens IKT-problem. Her mener de at det ikke er maskinparken som er problemet. Det som her blir fremhevet som problemet er organisering av skolen, mangel på pedagogiske IKT-tilbud, etterutdanning og holdninger.
Det er noe å tenke på eller hva?
Bare se hær:http://www.nho.no/files/1754411.pdf

Hva vil barn-ungdom bruke PC til

De aller fleste barn og unge er på et eller annet vis nesten daglig i kontakt med digetale verktøy. De starter tildlig med spill i alle varianter, det er bare ikke alle som er like lærerik. Mye av det de spiller er ikke akkurat hentet fra hverdagen. Noen ganger virker det som om enkelte tilbringer mye tid på en helt annen planet. Hadde enda mange av disse spillene kunnet viderebringe litt nyttig kunskap hadde det vært flott. Det finnes flere flotte og lærerike spill som kan spilles på PC, men er man uheldig å nevne disse får man et par himlende øyne mot seg. Kommentaren du får i neste øyeblikk er "det gidder jeg ikke, er du klar over hvor kjedelig de er?" Hvis det er så mange som skal tjene seg rik på disse spillene skulle jeg ønske de kunne ta litt matnyttig lærdom med i spillinga.

PC-vegring

Det er litt synd å se på flere lærere som lider av PC-skrekk! Det virker som det greieste som finnes, bare er å sende arbeid og undervisning som har med data å gjøre til den første og beste som kommer forbi. Dette er litt skremmende når jeg tenker på hvilke lærere som skal undervise mine barn i disse digetale tider. Jeg skal være den første til å innrømme at til nå er mine datakunnskaper så som så, men det betyr ikke at det går ann å prøve. Hvis man er så uheldig å nevne dette for den rette personen har jeg fått komentarer som: Nei dette får noen andre ta seg av, jeg er ferdig med min tid på skolebenken! Er ikke det skremmende så vet ikke jeg. Man trenger ikke lære seg alt, men noe må man da være villig til få inn i et hode som mener at læringsperioden er over.
Har man som lærer lov til å påstå at man er utlært? Jeg synes det er fryktelig å tenke på at enkelte kan være så overlegen.

IKT i den videregående skolen

Jeg stiller spørsmål om regler ved bruk av PC i den videregående skolen. Det virker som alle skolene selv må legge opp hvilke regler som skal gjelde. Det viser seg at noen av elevene som har innebygd web-kamera på sin PC virkelig utøver stygg bruk. De sender ut div. utkast av medelever som blir filmet i løpet av skoledagen. Det er synd hvis skolene ikke legger vekt på personvernet når de tillater PC i undervisningen. Det jeg har fått av info. til nå er at det er opp til hver enkelt lærer å vurdere hvordan dette skal fungere.
Det kan da ikke være så vanskelig å få felles regler for PC-bruken.

IKT i barneskola

Det er hyggelig å se at mange av barneskolene har så flotte hjemmesider. Men det er desverre en del som har gamle hjemmesider som bare står og ikke blir oppdatert. Det ville vært en stor fordel for både foreldre og elever hvis disse hadde vært brukt mere aktivt. Her hadde det vært greit å finne alt fra ukeplaner og annen nyttig info.